Bir gayrimenkul satın almaya karar verdiğinizde tapu devri süreçlerine ilişkin bilgi sahibi olmanız bu sürecin sorunsuz tamamlanması açısından oldukça önemlidir. Oldukça basit olan tapu devir işlemleri sırasında tapu randevu, tapu harçları, tapu devir işlemi için gerekli belgeler konusunda bilgili olmanız işlemlerinizi kolaylaştıracaktır. Peki tapu devri nedir? Tapu devri nasıl yapılır? İşte tüm ayrıntıları ile tapu devri süreçleri…
Tapu Devri Nedir?
Gayrimenkullerin, diğer bir deyişle taşınmazların resmi olarak el değiştirme işlemlerine kısaca tapu devri denir. Tapu devrinin gerçekleştiği başlıca durumları alıcı ve satıcı arasında, miras kalma durumu ve benzeri durumlar olarak sıralayabiliriz. Peki tapu devri işlemi nasıl yapılır?
Tapu Devri İşlemi Nasıl Yapılır?
Tapu devri oldukça basit bir işlemdir ve birkaç aşamadan meydana gelir. Tapu devri yapmak için öncelikle Tapu Müdürlüğü’nden randevu alınması gerekiyor. Tapu Müdürlüğü’nden randevu almak için ALO 181 Tapu Hattı ya da TKGM randevu sistemi üzerinden Online Tapu Randevu (e-randevu) ile tapu randevusu başvurusunda bulunmak yeterlidir.
Tapu Müdürlüğü’nden randevu aldıktan sonra istenen belgeleri tamamlamanız gerekiyor. İstenen belgeleri tamamladıktan sonra tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelinin ödenmesi gerekiyor. Tapu devri yapmak için alıcı ve satıcının mülkün bağlı bulunduğu Tapu Dairesi’ne birlikte başvuru yapmaları gerekiyor. Bu prosedürler tamamlandıktan sonra tapu devir işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Tapu devir işlemi genellikle 1 ya da en geç 2 gün içerisinde tamamlanır.
Tapu Devri İçin İstenen Belgeler
Tapu devri işlemleri için alıcı ve satıcının birtakım belgeleri hazırlamaları gerekmektedir. Aşağıda bulunan belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim ederek tapu devir işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Satıcının hazırlaması gereken belgeler:
- Tapu aslı ya da fotokopisi
- 1 adet vesikalık fotoğraf
- Vergi borcu yoktur yazısı
- Nüfus cüzdanı ya da tarafları temsil eden kişilerin temsil belgesi
- Binanın Zorunlu Deprem Sigortasını kanıtlayan belge
- Bağlı bulunulan belediyen temin edinilecek emlak vergisi değerinin bulunduğu belge
Alıcının hazırlaması gereken belgeler:
- 2 adet fotoğraf
- Nüfus cüzdanı veya vekalete eden kişinin vekaletnamesi
Tapu ücreti ne kadar?
Tapu devir sürecinde gerçekleştirilmesi gereken prosedürlerden biri de tapu ücretinin ödenmesidir. Tapu ücretinin güncel hali ise sıklıkla merak edilmektedir. Tapu devir işlemlerinde döner sermaye bedeli olarak alınan ücret, 2021 yılında 178,50 TL’den yüzde 9 artışla 194,75 TL’ye ulaşmıştır. Bu tutar, taraflarca farklı bir şekilde kararlaştırılmadığı sürece genellikle alıcı tarafından ödenir.
Tapu Harcını Kim Öder?
Tapu harcı hesaplaması yapılırken tapu harcına konu olan gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamasına özellikle dikkat edilir. Taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece tapu harcı bedeli alıcı ve satıcıdan eşit olarak tahsil edilir. Bu oran satış bedelinin yüzde 4’üne karşılık gelir ve tarafların her birinden %2’lik dilimler halinde tahsil edilir. Örnekle açıklamak gerekirse tapu bedeli 200 bin TL ise 4 bin TL alıcıdan 4 bin TL’den satıcıdan tahsil edilir, fakat ülkemizde genellikle alıcı taraf yüzde 4 olarak ödemektedir.
Tapu Devri İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Konut bedelini olması gerekenden daha düşük gösterip tapu harcı ücretinde usulsüzlük yaptığınız tespit edildiğinde hem alıcı hem satıcı olarak para cezasına tabi tutulursunuz.
- Tapu devri işlemlerinizi gerçekleştirmeniz için randevu saatinizden 15 dakika önce Tapu ve Kadastro Dairesi binasında olmalısınız.
- Tapu devri işlemlerinde devrin gerçekleşebilmesi için alıcı ve satıcının birlikte hazır bulunmaları gereklidir. Bunun yanında her iki taraf da bu işlemi vekaletle yaptırabilirler.