Arsa ya da arazi gibi bir gayrimenkul satın almak isteyen herkesin önceden belli bir araştırma yapması gerekiyor. Bu anlamda yapılması gereken işlemlerden biri de parsel sorgulama yapmaktır. Peki parsel sorgulama nedir ve parsel sorgulama nasıl yapılır?
Bir taşınmaz sahibi olmak isteyenler, Tapu Dairesi veya TKGM ada sorgulama ve parsel sorgu ekranı üzerinden sorgulama işlemlerini kolayca yapabilirler. Parsel sorgulama ile ilgili işlemlerden önce mutlaka bilmeniz gereken parsel, ada ve pafta kelimelerinin anlamları ile ilgili bilgi verelim…
Parsel Nedir?
Parselin Türk Dil Kurumu’na göre anlamı, tapu ve imar yasalarına göre üzerinde tek bir yapı kurulabilecek biçimde bölümlenmiş toprak parçasıdır. Parselasyon işlemleri imar planlarına göre gerçekleştirilir. Tapu tescil işlemlerinde imar planının araziye uygulama işlemi bittikten sonra pafta üzerine çizilir ve parsellere ayrılır. Parsel büyüklükleri tespit edilirken imar planında aksine bir hüküm yoksa Planlı Alanlar Yönetmeliği maddeleri esastır. Bir parselin tek maliki olabileceği gibi birden fazla malik de parsel üzerinde söz sahibi olabilir.
Ada Nedir?
Çeşitli parsellerden meydana gelmiş olan ve ima planlarına göre hazırlanan topluluk ada olarak belirtilir. Adanın parselden farkı sınırlarının sokak, cadde, demiryolu ya da akarsu gibi doğal ya da insan eliyle yapay olarak oluşturulan engellerle çevrilmiş olmasıdır.
Pafta Nedir?
Pafta, bir planı ya da haritayı oluşturan parçaların her birinin adıdır. Belirli bir ölçeğe sahip olan haritalarda arsa, arazi vb. yeryüzü parçalarının tek bir pafta içerisinde gösterilmesi genellikle mümkün olmamaktadır. Bundan dolayı haritası yapılacak olan alan enlem ve boylam farkları alınıp belirli paftalara ayrılarak sistemli bir şekilde bölümlere ayrılır.
Parsel Sorgulama Nedir?
Parsel sorgulama arsa ya da arazi gibi bir gayrimenkul sahibi olmak isteyen herkesin yapması gereken bir işlemdir. İmar yasalarına göre ayrılıp sınırlandırılmış arazi parçaları olan parseller hem kişiler hem de kurumlar tarafından satın alınabiliyorlar. Parsel sorgulama işlemleri ise internet üzerinden ya da akıllı telefonlar aracılığıyla kolayca yapılabiliyor. İnternetten Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) vasıtasıyla, akılı telefonlardan ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) uygulaması ile parsel sorgulama işlemleri rahatlıkla yapılabiliyor.
Parsel sorgulama işlemi sayesinde sorgulamak istediğiniz parselle ilgili parsel konumu, tapu alanı, niteliği ve pafta bilgilerine ulaşmanız mümkündür. Bununla birlikte parseli harita üzerinde görme olanağı da vardır.
Parsel Sorgulama Nereden Yapılır?
Parsel sorgulama işlemi, internet üzerinden yapılacaksa Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) sayfası üzerinden, akıllı telefonla yapılacaksa Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) uygulaması ile kolayca yapılabilir.
TKGM Parsel Sorgu Nasıl Yapılır?
Tapu parsel sorgu işlemi arazi sahipleri için eskiden gerçekleştirilmesi zor bir işlemdi. Arsa ve arazi sahiplerinin bu işlem için bulundukları il ve ilçede yer alan Tapu Dairesi binalarına bizzat gitmeleri zorunlu tutuluyordu. Günümüzün gelişen teknolojisiyle bu işlem çok daha kolay hale getirildi. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından Parsel ve tapu sorgulama işlemi artık şifresiz olarak hizmete açıldığı için parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Bunun yanında e-devlet üzerinden ve akıllı telefonlara yüklenecek MEGSİS uygulaması üzerinden de parsel sorgulama yapılır.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü (TKGM) tapu parsel sorgulama işleminde sorgu ekranında bulunan lokasyon kısımlarını girip sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sorgu ekranına parsel ve pafta bilgilerini de girdiğinizde arsanızın bilgilerine detaylı olarak ulaşmanız mümkündür.
e-Devlet Üzerinden Parsel Sorgulama
Parsel sorgulamayı e-Devlet üzerinden yapacaksanız öncelikle için e-Devlet şifresine ihtiyacınız vardır. E-Devlet şifrenizi PTT’ye giderek kolayca çıkartabilirsiniz. Şifrenizle e-Devlet’e girdikten sonra T.C. numaranız ile tapu sorgulama ve parsel sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tapu ve Kadastro müdürlüklerinde bulunan taşınmazlara ilişkin teknik verilerin tapu bilgileri ile eşleştirilerek, uluslararası standartlarda vatandaşlara gösterildiği sistem olan MEGSİS’e aynı zamanda e-Devlet uygulaması üzerinden de ulaşmak mümkün.
Parsel sorgulama nasıl kullanılır?
TKGM parsel sorgulama uygulamasında aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz;
- Ada parsel sorgulama
- Tapu başvuru sorgulama
- Başkasına ait tapu sorgulama
- İsme göre tapu sorgulama
- 3D Parsel sorgulama
- Detaylı parsel sorgulama
TKGM üzerinden yaptığınız parsel sorgulamada işlem başarısız olursa bunun anlamı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) kaydınızın olmamasıdır.
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) Nedir?
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), bir e-Devlet uygulamasıdır. TAKBİS, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nin kısaltılmış hali ve parsel sorgulama da dâhil olmak üzere pek çok konuda online olarak bilgi sahibi olmanızı sağlayan bir sistemdir. Türkiye genelinde mülkiyet bilgilerinin online ortamda görüntülenmesini sağlayan bir sistem olan TKGM, kişisel verilerin güvenliği açısından TAKBİS kaydı yapılmasına büyük önem gösterir.
TAKBİS İle Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
TAKBİS üzerinden parsel sorgulama işlemi yapmak oldukça basittir. İnternet üzerinden TKGM Parsel Sorgulama sayfasını girdiğinizde, öncelikle size sunulan şartları kabul etmelisiniz. Açılan sayfadan solda yer alan lokasyon bilgilerini tamamlayarak sorgulama işlemini yapabilirsiniz.