Hemen hemen her ev sahibi ve kiracı arasında belli zamanlarda ihtilaflar yaşanır. Kiracı parasını ödediği evde rahatlıkla yaşamak ve istediği şekilde yaşamayı arzu eder. Ev sahibi ise kiracının atmadan kirasını ödemesinin yanı sıra evine çok iyi bakmasını ve komşular ile sorun yaşanmaması bekler. Çoğu zaman bu nedenlerden herhangi birinin yerine gelmemesi sebebiyle kiracı ev sahibi arası ya da problemler ortaya çıkar.
Adresin Doruluğu Teyit Edilmeli
Hem kiracı hem de mülk sahibi açısından bu tür sorunlarla karşılaşmamak problemlerin sorunsuz bir şekilde çözülebilmesi için kira kontratları ve yapılan sözleşmelerde çeşitli noktalara dikkat etmek gerekir. Peki, kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kira kontratı yaparken öncelikle kontrat üzerinde yazan adresin kiralanan adresi olup olmadığından emin olmak gerekir çünkü yanlış ya da farklı yazılan bir adres resmi başvurularda problem yaratır.
Gayrimenkulün Borcu Sorgulanmalı
Sözleşmeyi imzalayan kişinin mal sahibi ya da kiracı olup olmadığını teyit etmek gerekir. Sahibi olmaması durumunda hukuksal olarak bir yükümlülük ya da yasal vekillik durumu sorgulanmalı. Kiracının ve ev sahibinin adı soyadı kimlik numarası sözleşmede kesinlikle doğru bir şekilde yer almalı. Kiralanan gayrimenkulün devlet kurumlarına ya da apartman yönetimini herhangi bir borcunun olup olmadığı da sorgulanmalı şayet herhangi bir borç varsa bu sözleşmede ve kira kontratında madde halinde eklenmeli.
Abonelik İşlemleri Yenilenmeli
Kiralama işlemini gerçekleşmesinin ardından beklemeden elektrik, su ve doğalgaz gibi kiracının üzerine yeniden abonelik alınarak açılmalı. Yine sözleşmenin üzerinde kira bedeli hangi bankayı ya da ne şekilde ödeneceği hangi zamanlarda ve hangi oranlarda artıracağı gibi tüm ayrıntılı detaylar gün veya tarih belirtilerek açıkça bulunmalı. Şayet kiralama aşamasında mülk sahibi depozito almıştır depozitonun miktarı neden verildiği ve hangi durumda geri alınacağı da mutlaka sözleşme ve kira kontratı üzerinde belirtilmeli.
Islak İmza Önemli
Kiralanan gayrimenkulün şayet varsa tüm demirbaşların tam bir listesi ile hangi koşullarda kiralandığı açıkça sözleşmeye eklenmeli. Ve kira sözleşmesinde dikkat edilecekler arasında en önemlisi kira kontratını ve sözleşmenin yapıldığı tarih ile birlikte kiracı ve kiralayanın ıslak imzaları sözleşmede kesinlikle yer almalı. İsim ve soy isim gibi kısımlar el yazısı ile yazılmalı. Hukuki süreçlerde çoğu zaman reddedilir ya da inkar edilir ama el yazısı ile yazılmış bir kontrat ya da sözleşmenin edilmesi söz konusu değildir.
Sözleşme Geçersiz Sayılır
Sözleşme üzerinde sonradan kiracı ya da ev sahibi farklı notlar eklememeli böyle bir durum halinde sözleşme geçersiz sayılır. Destekevim yatırım uzmanları ve gayrimenkul danışmanları yapılan kira sözleşmesi ve kira kontratlarında hem kiracı hem de ev sahibi açısından mağduriyet yaşanmasına karşı detaylı bir sözleşme hazırlamaktadır.
Leave a Comment