Hangi Binalara Konut Sigortası Yaptırılabilir?

Ev ve konut yapılarda kullanılmakta olan sigorta yangın, sel, deprem, savaş, ayaklanma ve askeri hareket durumlarına karşı zararların karşılanması için uygulanmaktadır. Sigorta vatandaşın konut hasarının karşılanmasında birincil kurumları oluşturur. Konut sigortası, özel sigorta kurumları tarafından başvuru şartlarına uyulduğu takdirde işleme alınmaktadır.

Hangi Konutlara Sigorta Yapılabilir? 

Çelik, betonarme, kerpiç ve ahşap binalarda konut sigortası kullanılabilmektedir. Sigorta, 1. grup, 2. grup ve 3. grup kapsamına göre farklı zararların karşılanmasına etki etmektedir. Yangın, sel, deprem ve fırtına durumlarında zarar gören yapılar aynı zamanda elektronik arızalardan kaynaklı zararları da karşılamaktadır. Bina ve eşyaların korunması için binalara yapılan sigorta, önlem ve zararın karşılanması mahiyeti de taşır. Riskli durumların azaltılması, zararın kısa vadede karşılanması için gerekli olan zorunlu uygulamalar arasında yer alır.

  • Olağan Üstü Hal teminatları;
  • Doğal afet teminatları;
  • Boya, badana ve dekorasyon masrafları teminatları;
  • Kiracılar için eşya teminatları;
  • Nükleer yakıt ve radyasyon teminatları;
  • Kasten verilen zarar teminatları;
  • Devletin uyguladığı tasarruftan kaynaklı zarar teminatları.

Hangi Koşullarda Konut Sigortası Yapılmalıdır?

[ilgiliicerik icerik_id=”638″]

Konutlara yapılan sigortalar, riskli durumların azalması ve riskli durum gerçekleştikten sonra zararın karşılanması durumları için zorunlu tutulmuş uygulamalar arasında yer alır. Zorunlu tutulan sigortalar doğal afet kapsamındadır. Deprem, yangın ve sel durumlarına karşı konutlarda deprem sigortası uygulanması zorunluluğu bulunur. Ev sahipleri ve bina sahipleri konut sigortası yaptırmalıdır. Kiracılar için eşya sigortası yaptırılabilir, eşya bedeli ve konut metre kare hesabı yapılarak işlem yerine getirilebilir.

Hangi binalara konut sigortası yaptırılabilir; Konut üzerinden yapılan bütün sigortalar, konutun çelik, kerpiç, tahta ve çok katlı olmasına bakılmadan kişinin kendi özel isteğiyle yapılabilmektedir. Sigorta şirketleri poliçeyi konutun bedeli ve zarar görebileceği ihtimaller üzerinden değerlendirebilmektedir.

Konut Sigortası Nasıl Yapılır? 

Konut sigorta işlemleri için sigorta şirketlerine başvuru yapılabilmektedir. Aynı zamanda bankalar aracılığıyla ve online sistemler üzerinden sigorta seçenekleri değerlendirilebilmektedir. Konut sahibi ve kiracı konuta sigorta yaptırabilir ya da konut içerisinde bulunan eşyalarına sigorta yapılmasını sağlayabilmektedir.

Konut Sigortası İçin Gerekli Olan Evraklar 

Evrak kayıtları, sigorta poliçesinde tutularak kişinin mal üzerindeki beyanının asli kaynağı olarak görülmektedir. Kimlik bilgileri, brüt metre kare, inşa bedeli, eşya bedeli ve konutun açık adresi de evrak bilgileri arasında yer almalıdır. Aynı zamanda bulunduğu kat ve yapının içinde bulunan eşyalar da belge olarak sigorta şirketine verilmelidir.

Konut Sigortası Hangi Durumlarda Karşılama Yapar? 

Güvenli ev seçenekleri için destek evim, sizinle bütün işlem detaylarını paylaşacaktır. Savaş, nükleer yakıt ve radyasyon sızıntısı, binanın veya yapının dış etmenlerden kaynaklı zarar görmesi, kişinin kendi dışında başka biri tarafından konutuna zarar verilmesi, deprem, yangın ve askeri hareketlerden kaynaklı zararların hepsi sigorta tarafından karşılanmaktadır. Hırsızlık sonrası oluşan zararlar, klima ve ücretsiz kombi servisinin verdiği zararlar aynı zamanda tesisat ve yıkama firmalarının da verdiği zararlar karşılanmamaktadır.

Leave a Comment