Araç sahibi olmak isteyen ancak bunun için yeterli birikimi olmayan herkes için ağır maliyet yüklerine rağmen ilk akla gelen yol, bankaların sağladığı araç kredilerinden faydalanmaktır. Tıpkı konut kredisi kullanırken karşılaşılan prosedürler gibi araç kredisi kullanılırken de çeşitli kurallar söz konusu olmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sıfır ve ikinci el araçlar için alınacak kredilerin başvuru süreçlerinin birbirinden farklı olduğudur.
Sıfır Kilometre Araç İçin Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir?
Burada bilmeniz gereken ilk nokta ise hem sıfır hem de ikinci el araçları kapsayan yasal sınırlardır. Satın alacağınız aracın fiyatına göre kredi vadesi ve tutarı değişmektedir. Alacağınız sıfır kilometre aracın fiyatı 120 bin TL’yi geçmiyorsa bu tutarın en fazla %70’i kadarını kredi olarak çekebilirsiniz ve kredi vadesini en fazla 60 aya kadar uzatabilirsiniz. Bu da 120 bin liralık bir araç için en fazla 84 bin liralık araç kredisi çekebileceğiniz anlamına gelir. Alacağınız aracın fiyatının 120 bin liradan fazla olduğu durumlarda 120 bin liranın %70’ini, 120 bin liradan sonraki tutarın da yarısını kredi olarak çekebilirsiniz. Bu krediyi de en fazla 48 aya kadar vadelendirebilirsiniz. Dolayısıyla taşıt kredisi kullanmak için hem alacağınız araç bedeli oranında peşinatınızın hazır olması hem de vade ile orantılı şekilde faiz yükünü göze almanız gerekmektedir.
İkinci El Araç İçin Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir?
İkinci el bir araç satın almak istediğinizde tutarın tamamını kredi olarak çekemezsiniz. İkinci el araçların kredi başvurularında 10 yaş sınırı vardır. 10 yaşından daha büyük araçlar için taşıt kredisi verme prosedürleri daha zorlayıcıdır. İkinci el araçlar için de kullanabileceğiniz kredi tutarı sıfır kilometre araçlarla aynıdır fakat ikinci el araçlarda değer yerine kasko poliçesi dikkate alınarak kredi tutarı da poliçede yazan fiyata göre belirlenir. Özet olarak kasko değeri 100 bin lira olan bir araç için çekebileceğiniz taşıt kredisi en fazla 70 bin olarak belirlenmiştir. İkinci el araçlar için kredi kullanırken hazırlamanız gereken belgeler, sıfır kilometre araçlar için istenen belgelerle aynıdır.
En Uygun Taşıt Kredisi
Bankalar her ne kadar en uygun koşullarda araç kredisi verdiklerini söyleseler de araba almak için kredi kullanacak olan herkesin kredi kullanabilmek için yeterliliklerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Burada devreye kredi puanı girmektedir. Araba kredisi kullanabilmek için kredi puanınızın yeterli seviyede olması gerekmektedir. Banka ya da kredi finansı kuruluşu olması fark etmeksizin kredibiliteniz üzerinden değerlendirilirsiniz.
En Uygun Taşıt Kredisi Hesaplama
İkinci el taşıt kredisi hesaplama işleminde araç değeri Türkiye Sigortalar Birliği’nin (TSB) yayımladığı kasko değer listesine göre hesaplanmaktadır. Bu noktada taşıt kredisi kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz:
- Taksit tutarınızı bütçenize uygun bir şekilde ayarlayın.
- Araç kredisi teklifini birden fazla bankadan alarak faiz oranı ve maliyet üzerinden kıyaslama yapın.
- Farklı ödeme planı seçeneklerinden faydalanın.
- Araştırmanızı tüm masraflarınızı kapsayacak şekilde yapın.
Taşıt Kredisi Aylık Taksit Tutarı
Söz konusu gelir, kredi notu ve alınmak istenen aracın bedeline göre farklılık gösterir. Bankalar tarafından belgelenebilir olan gelirin yarısı “ödenebilir aylık taksit tutarı” olarak kabul edilir. Bu da aylık 5 bin liralık geliri olan birinin en fazla 2.500 TL’ye kadar kredi taksiti ödeyebileceği anlamına gelir.
Taşıt Kredisi Örnek Hesaplama
Taşıt kredisi hesaplamasına göre 48 ay vadeli olarak 120 bin liraya kadar taşıt kredisi çekmek isterseniz aylık ödemesi en az 3 bin 800 TL olacaktır. 48 ayın sonunda yıllık maliyet oranı da dahil edildiğinde bankaya ödeyeceğiniz miktar yaklaşık olarak 180 bin lirayı aşacaktır. Bu noktada faiz yükünü düşündüğünüzde banka kredisi dışında daha uygun şartlarda finansman desteği sunan alternatif yöntemleri de araştırabilirsiniz.