En Uygun Konut Kredisi Hesaplama

Kira ödemekten yorulan ancak yeterli bütçesi olmayan herkesin aklına gelen çözümlerden biri de kredi çekerek ev sahibi olmaktır. Konut kredileri günümüzde ev almak isteyen herkesin aklına gelen ilk ve en bilinen yoldur ama en masraflısı da. Özellikle faiz yükü düşünüldüğünde kredi başvurusu yapmadan önce bütçeyi zorlayan ek maliyetlerin de göze alınması gerekir. Bunun yanı sıra başta tasarruf finansmanı olmak üzere banka kredilerine nazaran çok daha avantajlı finansman desteği sunan alternatifler de mevcuttur.

Ev alırken ihtiyaç duyacağınız finansmanı sağlayan bu kredi türü ile ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta, konut kredilerinin ev tutarının tamamını karşılamadığıdır. Daha önceden almak istediğiniz ev bedelinin en fazla %80’ine kadar kredi kullanabilirdiniz, şimdi ise Mart 2020’de gelen güncellemeyle birlikte 500.000 TL’ye kadar olan konutlar için %90 oranıyla kredi kullanmanız mümkün. Ev bedelinin yüzde kaçına kadar kredi kullanabileceğinizi konutun değeri ve sınıfı belirliyor. Dolayısıyla konut kredisine başvurmadan önce alacağınız evin değerine oranla bir birikiminizin olması şart. Konut kredileri ile ilgili diğer bilinmesi gereken konu ise bankaların, aldığınız kredinin geri ödemesinde sorun yaşanması ihtimaline karşın borcunuz bitene kadar evi ipotekli olarak tutmalarıdır. Bu ipotek evinizin borcu bittiğinde otomatik olarak kaldırılır.

Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

Konut kredisi çekebilmeniz için her ne kadar birtakım ağır yükleri olsa da bazı şartları taşımanız gereklidir. İşte konut kredisi için aranan başlıca şartlar:

  • Konut kredisi kullanacak kişinin 18 yaşını tamamlamış olması gerekiyor. Üst sınır ise 70 yaş olarak belirlenmiş durumda.
  • Konut kredisi çekebilmeniz için bankanın sizden istediği belgeleri bankaya eksiksiz şekilde sunmanız gerekiyor.
  • Kredi notunuzun ev kredisi kullanmanız için yeterli olması gerekiyor. Kredi notunuzu etkileyen faktörler arasında daha önce aldığınız kredileri düzenli ödemiş olmanız, kredi kartınızın borç durumu ve kredi kullanma sıklığınız gibi etmenler önemli rol oynuyor.
  • Rutin harcamalar düşüldüğünde, hane gelirinizin, aylık olarak konut kredisini ödeyebilecek durumda olması da aranan şartlardan biri.
  • Konut kredisi kullanarak satın almanız gereken evin iskanının olması gerekiyor. İnşası tamamlanmamış bir evi satın almak istediğinizde ise kat irtifakı sunmanız gerekiyor. Birçok banka, en az %80’i tamamlanmış projeler için kredi sağlayabiliyor.
  • Başvurunuz sonrasında hazırlanan ekspertiz raporu da kredi başvurunuzun sonucunu etkileyen önemli faktörlerden biri.

Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler

Konut kredisi alabilmeniz için bankanın istediği konut kredisi için gereken evrakları eksiksiz bir şekilde sunmanız gerekiyor. Bu evrak listeleri bankadan bankaya ve sizin çalışma durumunuza göre değişiklik gösteriyor. Örnekle açıklamak gerekirse ücretli bir çalışansanız maaş bordrosunu, emekliyseniz maaş cüzdanı fotokopisini konut kredisi çekmek için bankaya teslim etmeniz gerekiyor.

Konut kredisi kullanırken bankaların istedikleri belgeler genel olarak şöyle sıralanıyor:

  • Başvuru formu (Banka şubesinde doldurulacak)
  • Nüfus cüzdanı (Ehliyet ya da pasaport da kimlik yerine kullanılabilir.)
  • İkamet belgesi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu ya da serbest meslek çalışanları için vergi levhası)
  • Konutun tapu fotokopisi ya da kat mülkiyeti tapusu ve iskân belgesi

Konut kredisi kullanmak için gereken belgeleri sunduktan sonra satın almak istediğiniz ev için ekspertiz işlemleri yapılıyor. Daha sonra ise kredi başvurunuzun sonucu size bildiriliyor.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Konut kredinizin taksitlerini belirleyebilmek için öncelikle konut kredisi faizini hesaplamanız gerekmektedir. Konut kredisi hesaplamasında şu adımları takip etmelisiniz:

  • Konut almak için çekilen kredi tutarı ile kredi için belirlenmiş olan faiz oranı çarpılır,
  • Bu işlem daha önce ödenen tutarlar düşülerek ana para üzerinden her ay tekrarlanır,
  • Daha sonra faizli olarak ödenecek miktar, belirtilen vade sayısına bölünerek eşit taksitler ortaya çıkarılıyor.

Konut kredisi faizinin hesaplamasını yapmak bireysel olarak yapmak hem zor hem de yanıltıcı olabilir. Bu nedenle kendiniz için en doğru olan konut kredisini belirledikten sonra bankaların internet sitelerinde bulunan konut kredisi hesaplama araçlarını kullanarak çok daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.