Emlak vergisi bir gayrimenkule sahip olan herkesi ilgilendiren bir konu. Arsa, ev, iş yeri gibi herhangi bir gayrimenkulü olanlar için emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri mart ayından itibaren başlamış durumda.
Mülk sahipleri emlak vergisini gayrimenkulün kayıtlı olduğu belediyeye iki taksit halinde ödüyorlar. İlk taksit mart ayından mayıs sonuna kadar, ikinci taksit kasım sonuna kadar ödeniyor. Verilen sürede ödenmeyen emlak vergisi için yüzde 1.6 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Emlak vergisi gayrimenkulü olan herkesi ilgilendirse de bazı kişiler bu vergiden muaf tutuluyor. Peki, emlak vergisinden kimler muaf olabiliyor, emlak vergisinden muaf olmanın şartları neler?
Emlak Vergisinden Kimler Muaf Olabiliyor?
Emlak vergisinden muaf olmak için bazı şartları taşımak gerekiyor.
- Hiç geliri olmayanlar,
- Emekliler,
- Gaziler,
- Şehitlerin dul ile yetimleri
- Engelli vatandaşlar, emlak vergisinden muaf oluyorlar. Bunun yanında 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu bulunan ve nafaka geliri dışında başka bir geliri olmayanlar da emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyorlar. Ödeyenler ise ödedikleri tutarı geri alabiliyorlar.
2021 yılında emekli olanlar ise emlak vergisini ödemek durumunda, çünkü vergi muafiyeti emekli olunan tarihi izleyen yıldan itibaren başlıyor. Buna göre gerekli koşulları taşıyıp meskenin bulunduğu belediyelere bildirimde bulunan emekliler, 2022’den itibaren sahip oldukları tek konuttan dolayı vergiden muaf sayılabilecekler. Emekli olup başka bir işte çalışanlar ise gelir elde ettikleri için muafiyetten yararlanamayacak.
Emlak vergisinden muaf tutulmanın en önemli kuralı, tek eve sahip olmak. Türkiye sınırları içinde muafiyet şartlarını sağlayanların brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek eve veya tek evde hisseye sahip olmaları halinde muafiyetten yararlanmak mümkün. Bunu kanıtlamak içinse ilgili formu doldurup bağlı bulunulan belediyeye vermek yeterli oluyor.
Emlak vergisinden muaf tutulan kişilerin;
- Hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri,
- Ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri,
- Tarımsal faaliyet geliri,
- Menkul ve gayrimenkul geliri,
- Faiz ve temettü geliri veya benzeri bir gelirinin olmamasına dikkat ediliyor.
Ödenen Emlak Vergisi Nasıl Geri Alınır?
Emlak vergisinden muaf olduğunu bilmeden emlak vergisi ödeyen vatandaşlar, ödedikleri vergileri 5 yıllık geriye dönük iade şeklinde alabiliyorlar. Ödenen emlak vergisini iade alabilmek için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ dayanak gösterilerek düzeltme dilekçesi verilmesi gerekiyor.
Hangi Evlere Emlak Vergisi Muafiyeti Uygulanmaz?
Bazı meskenler emlak vergisi muafiyetinden yararlanamaz. Örneğin, yılın belli dönemlerinde kullanılan konutlar için vergi muafiyeti uygulanmaz. Senenin sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler için emlak vergisi muafiyeti söz konusu değildir. Emlak vergisi muafiyeti sadece sürekli oturulan evleri kapsamaktadır. 200 metrekareye kadar olan yalnızca tek konutta hissedar olan mülk sahipleri (emekliler, ev hanımı, engelliler ve işsizler) bu vergi avantajından faydalanabilir. Konutun vergi değerinin hisseye karşılık gelen kısmı için vergi ödenmez.